De zadelpasservice van John

Uitleg zadelpasservice

Een goed passend zadel voor ruiter of amazone is heel erg belangrijk voor het goed functioneren en het welzijn van het paard. Ik let daarom onder ander op de volgende punten:

 • Bouw van het paard, heeft het paard een rechte rug, hole rug, bolle rug, een lange of korte rug, vorm van de schouderbladen, leeftijd van het paard, dit omdat jonge paarden nogal kunnen veranderen in hun bouw en bespiering door middel van hun ontwikkeling.
 • Bespiering, conditie en asymmetrie van het paard
 • Bouw van de ruiter/amazone

Tijdens het rijden let ik op de volgende punten

 • Of het zadel in balans blijft liggen, dus niet gaat schuiven en dat de ruiter/amazone in balans zit.
 • Het paard schoudervrijheid en bewegingsvrijheid heeft, ontspannen beweegt.

Ik neem de tijd voor u om het beste/meest geschikte zadel te vinden voor u en uw paard.Wanneer er klinische of gedragsproblemen zijn, dan vraag ik u om deze dan graaf vooraf te melden, zodat ik hier rekening mee kan houden tijdens het testen van het zadel.

 

Zadelcontrole

Het is raadzaam om u zadel regelmatig te laten controleren. Door invloed van het paard en/of ruiter/amazone kan de vulling van het zadel inzakken en kan hierdoor ongelijk worden. Een niet goed passend zadel kan leiden tot allerlei problemen.

Paarden en vooral jonge paarden kunnen nog sterk veranderen in hun bouw een bespiering, dit kan komen door training en soort huisvesting, denkt u aan de hele dag in de wei of op stal en daarom adviseer ik om jonge paarden, paarden die nog wat te dik of te dun zijn of als het paard nog weinig bespiering heeft het zadel 2x per jaar te laten controleren in andere gevallen is 1x per jaar voldoende.

Tijdens de zadelcontrole wordt er gekeken naar de bouw, bespiering en asymmetrie van het paard welke invloed zouden kunnen hebben op de ligging van het zadel.

Het zadel wordt nagekeken op de volgende punten:

 • Staat van zadelboom
 • Vulling van het kussen
 • Staat van de singelstoten
 • Staat van de stiksels
 • Eventuele slijtage aan het zadel

Indien nodig wordt het zadel van het paard op locatie aangepast/opgevuld. Een geheel nieuwe vulling, vervanging van de singelstoten en reparaties worden niet op locatie gedaan, mocht dit wel nodig zijn, dan gaat het zadel mee naar de werkplaats. In overleg kan het zadel worden teruggebracht, opgehaald, of worden opgestuurd.

Tevens is het mogelijk om het paard voor te rijden, omdat de ligging en balans van het zadel in stilstand anders kan zijn dan in beweging. Als het paard volgens u niet goed in balans is, paard niet fijn beweegt, gedragsproblemen heeft of het zadel schuift of gaat scheef liggen, dan is mijn advies om het paard voor te rijden. Vervolgens wordt er gekeken of het paard in balans en recht loopt en of de ruiter/amazone in balans zit.

Indien het paard asymmetrisch is of ongelijke bespiering heeft kan dit een oorzaak zijn dat het zadel schuift of scheef gaat liggen.

Wanneer het zadel recht is en de aansluitpunten goed zijn, maar het zadel schuift toch en/of gaat scheef tijdens het rijden, kan dit veroorzaakt worden door bijvoorbeeld de ongelijke bespiering van het paard. Dit kan met een verstelbare pad getest worden om te kijken of de verstelbare pad het probleem, tijdelijk, kan oplossen, totdat het paard een meer gelijke bespiering heeft.

De mogelijkheid bestaat dat, ik u adviseer om tijdelijk met een pad te gaan rijden, dit als het paard geen gelijke bespiering heeft, paard scheef loopt, de ruiter/amazone niet in balans zit, terwijl het type zadel en vorm wel goed past.

Dit is dan een tijdelijke oplossing totdat de bespiering weer gelijk is, omdat bovengenoemde factoren vaak een oorzaak kunnen zijn van het scheef liggen of schuiven van het zadel.

 

Bekijk tarieven

Samenwerking

Ik heb een goede samenwerking met het gerenommeerde bedrijf: Facilitair Paarden Centrum De Hofstede te Leusden met dierenarts Gert Jan den Heijer, welke is gespecialiseerd in paarden.

Het is mogelijk om een afspraak te maken op deze locatie, waar verschillende faciliteiten en mogelijkheden beschikbaar zijn zoals o.a:

 • Een binnen- en buitenbaan, longeercirkel en ruime parkeergelegenheid.
 • Indien gewenst, advies van een gediplomeerd dierenarts G.J. den Heijer, welke onder andere is gespecialiseerd in de rug van een paard.
 • Het laten uitvoeren van een Thermoscan, hiermee krijgt u snel een beeld waar uw paard problemen heeft door b.v. drukplekken, kneuzingen, blessures in de rug of zadelgebied.

Ongeschikt zadel

Een ongeschikt zadel is een zadel dat niet goed past en dit kan allerlei problemen bij het paard veroorzaken hierbij moet u denken aan:

 • Klinische + gedragsproblemen
 • Spierverval
 • Beperkte schouder- en bewegingsvrijheid
 • Druk- of kale plekken
 • Zadel kan gaan schuiven, of scheef gaan liggen.

Het juiste zadel vinden voor een paard en ruiter is niet altijd even gemakkelijk. Niet alle paarden en ruiters zijn namelijk hetzelfde gebouwd. Bij een paard met een normale bouw en een ruiter/amazone met een normaal postuur zullen de meeste merken en modellen wel passen.

Toch zie ik vaak dat zadels naar voren of naar links en rechts schuiven, dit heeft vaak te maken met de bouw en/of bespiering van het paard en de singelplaats van het zadel.
Er zijn veel verschillende zadels, zo zijn er zadels met

 • met het dieptepunt meer voorin in het zadel
 • dieptepunt meer achterin in het zadel
 • diepe zit,
 • vlakke zit,
 • smalle of brede zit (zit breedte tussen je bovenbenen)
 • Smal of breed zitvlak
 • Zadels uitgevoerd met een keilkussen
 • Frans kussen,
 • rechte boom,
 • wat rondere boom
 • normale breedte van het tussenkanaal van de kussens
 • extra breed tussenkanaal van de kussens,
 • zadel met ingebouwde voorsingel
 • zadels met een V-webband.

Al deze eigenschappen zitten in verschillende merken en modellen die bij mij op voorraad zijn of anders besteld kunnen worden.

In verband met de grote voorraad zadels van circa 250 zadels welke ik in mijn vrachtwagen altijd bij mij heb en dus getest kunnen worden en mijn deskundig advies, is de kans groot dat u een geschikt zadel vindt voor u en uw paard.

Bouw paard

Niet elk paard is hetzelfde gebouwd, daarom is het per paard verschillend welk type boom of zadel u nodig heeft voor uw paard. Onderstaand probeer ik uit te leggen welke boom type u eventueel nodig heeft bij uw paard:

Voor paarden met een hoge smalle schoft

Voor paarden met een hoge smalle schoft, eventueel een lang doorlopende schoft en weinig bespiering, zal er een zadel met een groot draagvlak en een zogenoemd drop panel nodig zijn.

Voor paarden met een platte (lage) schoft
Voor paarden met een platte(lage) schoft zal een zadelboom met een kopijzer die bovenin voldoende ruimte (type U-boom) heeft nodig zijn.
Voor paarden met een brede schoftspier (de trapezium spier)
Voor paarden met een brede schoftspier (de trapezium spier) zal een boom met een kopijzer die bovenin voldoende ruimte heeft (type U-boom) nodig zijn. Eveneens is een breed tussenkanaal nodig, vooral voor in het zadelkussen. Het aansluitpunt van het zadelkussen aan de zijkanten van de schoft moet laag zijn, zodat de trapezium spier vrij komt te liggen, dit is nodig voor een optimale bewegingsvrijheid.
Voor paarden met een holle of weke rug

Voor paarden met een holle of weke rug zal een zadel met een dikker kussen achter, maar niet te lang kussen nodig zijn. Eventueel een kussen wat afdraaiend van de rug loopt, dit wordt wel een Frans kussen genoemd. Daarbij een wat ronder lopende boom met een kussen die de ruglijn goed volgt, zodat het zadel niet gaat bruggen in het midden.

Voor paarden met een korte rug
Voor paarden met een korte rug is een zadel met een kort kussen nodig die eventueel afdraaiend van de rug loopt, het zogenoemde Frans kussen.
Voor paarden die overbouwd zijn of een zogeheten karper rug hebben
Paarden die overbouwd zijn, of een zogeheten karper rug hebben is een zadel nodig met een ingebouwde voorsingel een zogenoemde V-webband en vaak niet te dikke achter kussens.
Voor paarden die rond geribd zijn en/of buikerig
Rond geribde paarden en/of paarden die buikerig zijn een zadel nodig met een ingebouwde voorsingel een zogenoemde V-webband. Bij deze paarden ligt de singelplaats vaak meer naar voren toe.
Voor paarden met een brede rug

Wanneer een paard een brede rug heeft is vaak een zadel nodig met een breder kussen met voldoende ruimte in het tussenkanaal van het zadelkussen.

Voor paarden met een smalle rug

Als een paard een smalle rug heeft en eventueel een smalle ribbenkast is vaak een zadel nodig met een breed kussen, zodat het zadel naar links en rechts kan gaan schuiven.

Het schuiven en bewegen van een zadel

Tegenwoordig hebben de meeste zadels een flexibele boom, dat wil zeggen dat de boom naar links, rechts en ook over de lengte kan (mee)bewegen. Op koudbloedpaarden zoals b.v. Friezen en paarden met veel op- en zijwaartse bewegingen, zie je dat deze zadels vaak meer bewegen/veren.

Wel is bovengenoemde ook weer afhankelijk van andere factoren, zoals:

 • veel of weinig massa/bespiering op de bovenlijn van het paard,
 • een bolle en/of te strakke rugspieren,
 • het naar voren schuiven van het zadel,
 • te zachte, te harde vulling, soort vulling in het zadel b.v. wol of foam,
 • of de ruiter/amazone te veel achter op de lepel komt te zitten tijdens het lichtrijden.

De bovengenoemde factoren kunnen het schuiven van het zadel versterken.

Bij koudbloedpaarden zoals b.v. Friezen die rond gebouwd zijn in de bovenlijn en vaak weinig schoft hebben zit de huid rondom de schoft vaak wat los, als u het zadel op het paard legt en hebt aangesingeld, dan kunt u het zadel vrij makkelijk naar links en rechts bewegen, terwijl de kussens goed aansluiten. Rolt de huid mee? Hier kunt u vaak niks aandoen! Als een paard scheef loopt of de ruiter/amazone zit scheef kan dit het naar links en rechts bewegen versterken.

Er is veel discussie over klapperen / te veel bewegen van het zadel. Als de boom en kussens bij de schoft goed aansluiten, kan het zijn dat het zadel voor het oog toch wat beweegt/klappert, dit is vaak de vering van de boom. De boom en de kussens moeten niet los komen van de rug, dit ziet u het beste tijdens het lichtrijden. Vaak hoor ik dat klanten zeggen dat hun zadel klappert tijdens het longeren, dat kan omdat het zadel geen tegendruk krijgt van het belasten van het zadel door het gewicht van de ruiter/amazone Maar let op dit is geen graadmeter! Als u twijfelt of het zadel te veel beweegt/klappert of schuift kunt u het beste een zadelcontrole afspraak maken met rijden om dit te laten beoordelen.

Singelplaats

De singelplaats is de plaats waar de singel gaat liggen tijdens het rijden, deze kun je niet veranderen. Als deze te ver naar voren ligt, kan het zadel naar voren gaan schuiven, dit gebeurt vaak bij paarden met weinig schoft, paarden die overbouwd zijn, of als de singelplaats dicht achter het voorbeen ligt. Wat ook meespeelt is de vorm van de ribben en de buiklijn van het paard. Deze bepalen vaak waar de singel gaat liggen tijdens het rijden.

Mijn ervaring is dat bij merries de singelplaats vaker dicht tegen het voorbeen ligt door de buiklijn. En dan adviseer ik een zadel met een ingebouwde voorsingel, V-webband en/of eventueel een anatomische singel, want deze zijn over het algemeen beter geschikt voor deze type paarden.

Er zijn ook type paarden waar de singelplaats meer naar achteren ligt, dan zal een zadel met de singelstoten welke meer naar achter zijn gebouwd beter geschikt zijn.

Ruiter/amazone

Bij een ruiter of amazone die niet in balans zit, zal het paard ook minder goed in balans kunnen lopen. Een persoon die 100 kilogram weegt, maar goed in balans zit met een goede onafhankelijke zit kan het paard minder “in de weg” zitten, dan iemand die 50 kilogram weegt, niet in balans zit en geen goede onafhankelijke zit heeft. Uiteraard speelt de manier van rijden hierbij ook een rol.

Wanneer iemand een wat zwaarder postuur heeft zou ik wel adviseren om een paard te kopen die een goede bouw heeft met een sterke rug en geen lange, weke of holle rug heeft, want dit kan eerder problemen veroorzaken bij het paard. Uiteraard speelt ook hierbij de manier van rijden een belangrijke rol of er rugproblemen kunnen ontstaan bij het paard.

Een ruiter of amazone die van nature te veel naar voren zit, kan geholpen zijn met een zadel met het dieptepunt meer naar achteren en eventueel de beenligging wat naar voren zodat de ruiter/amazone wat meer achterin het zadel moet gaan zitten en het dieptepunt wat naar achteren wordt verplaatst. Wel is het hierbij van belang dat het paard geen rugklachten achterin de rug (gebied bij de lendenen) heeft. Omdat dit gebied dan meer wordt belast als het dieptepunt van het zadel meer achterin ligt.

Een ruiter of amazone die van nature te veel naar achteren zit, zogenoemde stoelzit, kan geholpen zijn met een zadel waarbij het dieptepunt van het zadel wat meer voorin ligt en de beenligging wat rechter naar beneden is.

Merken & Modellen

Albion

Albion, een gerenommeerd merk in de paardensportwereld, staat bekend om zijn ongeëvenaarde kwaliteit en vakmanschap in de productie van zadels en paardensportaccessoires. Opgericht in 1985 door Paul en Sherry Belton, heeft Albion altijd het streven gehad om een premium assortiment paardensportbenodigdheden te produceren dat alle verwachtingen overtreft. Hun leidende principe is eenvoudig maar indrukwekkend – combineer traditionele waarden en ambachtelijk vakmanschap met revolutionaire innovatie en state-of-the-art technologie om een superieur product te leveren.

Albion is trots op zijn in-house ontwerpers, die ook ervaren wedstrijdruiters zijn. Ze begrijpen niet alleen de behoeften en ambities van andere ruiters, maar ook de anatomische nuances en fokontwikkelingen van paarden. Hun ontwerpen houden rekening met de evoluerende disciplines van de ruitersport en worden uitvoerig getest door een team van wereldklasse gesponsorde ruiters voordat ze op de markt worden gebracht.

Productie bij Albion is uitsluitend in het VK, waarbij ze unieke, in-house ontworpen zadelbomen gebruiken. Ze gebruiken leder van de hoogste kwaliteit, met de hand geselecteerd uit de beste leerlooierijen in Europa. Elk zadel wordt met de hand afgewerkt door ervaren, gekwalificeerde meesterzadelmakers, wat garant staat voor de hoogste kwaliteitsnormen in elke fase van de productie.

Albion’s klantenservice is net zo indrukwekkend als hun productieproces. Hun verkoopmedewerkers zijn niet alleen ervaren ruiters die een diepgaand inzicht hebben in de behoeften van hun klanten, maar ze bieden ook technische ondersteuning aan retailers, agenten en ruiters wereldwijd. Ze zijn toegewijd aan het geven van passend advies over productupdates en technische ontwikkelingen, en bieden een complete reparatieservice volgens de allerhoogste normen.

Albion-zadels worden wereldwijd erkend als een van de toonaangevende merken, dankzij hun voortdurende ontwikkeling in de afgelopen 25 jaar. Hun technisch superieure ontwerpen onderscheiden hen van hun concurrenten en hebben de goedkeuring en ondersteuning gekregen van professionele ruiters over de hele wereld. Het succes van Albion is een bevestiging van hun filosofie, de ‘wetenschap van het gevoel’, die aantoont dat aandacht voor detail en toewijding aan kwaliteit superieure resultaten opleveren.

Anatomica

Anatomica, een merk dat synoniem staat met ongeëvenaard comfort voor zowel ruiter als paard, heeft zich toegewijd aan het creëren van zadelontwerpen die zijn gebaseerd op diepgaande studies van de paardenanatomie. Met de overtuiging dat een ontspannen paard betere prestaties levert, streeft Anatomica naar het ontwerpen van zadels die het paard zoveel mogelijk ontlasten, waardoor het vrijer kan bewegen en uiteindelijk zijn prestaties kan verbeteren.

Anatomica is ontstaan uit een verlangen om een verbinding te creëren tussen ruiter en paard, gebaseerd op comfort, bewegingsvrijheid en optimale gewichtsverdeling. De filosofie is eenvoudig, maar de technologische expertise en aandacht voor detail die nodig zijn om deze visie tot leven te brengen, zijn ingewikkelder.

Anatomica combineert gedetailleerde kennis van de paardenanatomie met geavanceerde technologie in dressuurzadelproductie. De belangrijkste spieren die betrokken zijn bij de beweging van een paard – de trapeziusspier, iliocostalis spier, brede rugspier en lange rugspier – zijn zorgvuldig bestudeerd en worden ontlast door de unieke zadelontwerpen van Anatomica.

Dankzij een open gekapte boom in de zadels van Anatomica, hebben spieren zoals de trapeziusspier en de iliocostalis spier voldoende ruimte om vrij te bewegen. Daarnaast zorgt een extra breed flankpaneel ervoor dat de brede rugspier volledig ontlast wordt van druk. Ook wordt door een groot paneeloppervlak de druk op de lange rugspier verlaagd, waardoor het paard zijn achterbenen meer onder zijn lichaam kan brengen, wat resulteert in betere prestaties.

Bovendien wordt met het brede paneelkanaal optimale bewegingsvrijheid voor het ruggenmerg en de nekspieren geboden. Dit kanaal is voor de meeste paarden vier vingers breed, maar dit kan variëren afhankelijk van het ras en de erfelijkheid van het paard.

Anatomica onderscheidt zich door zijn reeks verschillende panelen, geschikt voor verschillende soorten paarden. Van zadels met relatief korte zadelpanelen voor paarden met een zwakkere of kortere rug tot zadels met dubbele zadelflappen voor paarden met meer spieren op de rug en flank. Door deze veelzijdigheid kan Anatomica een perfect zadel voor elk paard produceren.

Ook heeft Anatomica een innovatief systeem met drie bevestigingspunten voor de singels, wat zorgt voor een perfect stabiele zadelpositie. De druk wordt gelijkmatig over de rug van het paard verdeeld, wat een positieve invloed heeft op de spierfunctie.

Samenvattend is Anatomica een merk dat zich toelegt op het creëren van superieur comfort en optimale prestaties voor zowel paard als ruiter. Het maakt gebruik van geavanceerde technologie en een diepgaand begrip van de paardenanatomie om een reeks zadels te produceren die uniek zijn in hun soort. Elk zadel is ontworpen met oog voor detail en vakmanschap, waardoor een ontspannen rijervaring en optimale prestaties worden gegarandeerd. Het is deze toewijding aan kwaliteit en comfort die Anatomica onderscheidt en die de basis vormt voor hun succes in de branche.

Ideal

The Ideal Saddle Company, gevestigd in Walsall, het hart van de Engelse zadelmakerij, is wereldwijd een van de grootste fabrikanten van lederen zadels op houten zadelbomen. Met meer dan dertig jaar ervaring bieden ze een uitgebreid assortiment zadels voor dressuur, springen en eventing. Of u nu een recreatieve ruiter bent, een wedstrijdruiter of een professional van topniveau, Ideal biedt een ongeëvenaarde keuze in kwaliteit, stijl en prestaties.

Wat Ideal echt onderscheidt, is hun kenmerkende flexibiliteit en aandacht voor detail. Naast hun standaard assortiment zadels, bieden ze een unieke ‘design to order’-service, waarbij klanten kunnen specificeren wat ze willen en de zadelmakers bij Ideal deze specificaties tot leven brengen. Deze service maakt het mogelijk om allerlei wijzigingen aan te brengen in het ontwerp, van het aanpassen van de kussens en het paneel aan de achterkant van het zadel, tot het ontwikkelen van zadelbomen met extra lange punten. Ideal streeft ernaar om aan de gedetailleerde vereisten van elke ruiter en elk paard te voldoen, en streeft ernaar om elke keer weer zadels van de beste kwaliteit te produceren.

De vervaardiging van een Ideal zadel is een zorgvuldig proces dat veel tijd en vakmanschap vereist. Elk detail van de bestelling wordt beoordeeld door een gekwalificeerde monteur, en alleen de beste materialen worden gebruikt. Ideal is trots lid van de Society of Master Saddlers, en elk van hun zadels en bomen is grondig getest om een hoog prestatieniveau te garanderen.

Bij Ideal draait alles om het opbouwen van langdurige relaties – niet alleen met hun klanten, maar ook met hun zadelmakers en verkopers. Ze zijn trots op hun loyale personeelsbestand en hun voortdurende inzet voor service. Ze investeren ook in de toekomst van de zadelmakerij door regelmatig stagiairs te verwelkomen, die op een dag de volgende generatie fijne vakmensen zullen worden. Een investering in een Ideal zadel is meer dan alleen een aankoop – het is een partnerschap dat een leven lang meegaat.

Kent & Master

Kent & Masters specialiseert zich in het vervaardigen van hoogwaardige, op maat gemaakte zadels die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van zowel de ruiter als het paard. Het bedrijf erkent het cruciale belang van een goed passend zadel voor optimale prestaties, en biedt daarom een scala aan specialistische zadels voor verschillende disciplines, waaronder dressuur, springen en eventing.

Kent & Masters onderscheidt zich door hun toewijding aan ambachtelijk vakmanschap en het gebruik van traditionele technieken. Alle lederen zadels worden met de hand gemaakt in Engeland door ervaren ambachtslieden en gekwalificeerde meesterzadelmakers. Deze erfenis van vakmanschap wordt gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek en expertise op het gebied van zadelmontage. Dit zorgt ervoor dat Kent & Masters pasoplossingen kan ontwikkelen voor zelfs de meest uitdagende combinaties.

Of u nu een paard hebt met een lage, ronde schoft, een paard met een smalle, hoge schoft, of iets daartussenin, Kent & Masters is ervan overtuigd dat ze een zadel kunnen bieden dat voldoet aan uw behoeften en die van uw paard. Met een sterke nadruk op pasvorm, functionaliteit en betaalbaarheid, streeft Kent & Masters ernaar om voor elke ruiter en paard een oplossing te bieden.

Kentaur

Kentaur, opgericht in 1991 in Prostejov, Tsjechië, heeft een reputatie opgebouwd die ver buiten de binnenlandse grenzen reikt. Oorspronkelijk gericht op de lokale markt, heeft Kentaur de afgelopen jaren zijn internationale aanwezigheid uitgebreid en is nu een vertrouwd merk in meer dan 40 landen, verspreid over Europa en verder, van Canada en Indonesië tot Australië.

Bij Kentaur staat de kwaliteit van onze producten op de eerste plaats. Vanaf de oprichting hebben we ons voortdurend ingezet voor de ontwikkeling, het testen en de verbetering van onze producten. We zetten ons in voor het zoeken en produceren van alleen de beste materialen en een vakmanschap dat de hoogste kwaliteit weerspiegelt.

Een strikte en definitieve kwaliteitscontrole is een integraal onderdeel van onze productieprocessen. Onze unieke positie wordt ondersteund door persoonlijke ervaringen met springen en een stal die zich in onze fabriek bevindt. Hier testen we alle nieuwe producten voordat ze op de markt worden gebracht, wat ons een uniek inzicht geeft in de prestaties en betrouwbaarheid van onze producten.

Gedurende onze meer dan 30 jaar ervaring hebben we altijd vastgehouden aan ons motto om te geloven in gezond verstand. Dit weerspiegelt zich in onze toewijding om stevige, functionele producten met een lange levensduur te produceren, die altijd 100% betrouwbaar zijn. We streven ernaar producten aan te bieden tegen een eerlijke prijs, waardoor ze toegankelijk zijn voor ruiters van alle niveaus.

Kentaur is meer dan zomaar een merk; het is de belichaming van toewijding, vakmanschap en kwaliteit in de wereld van de paardensport.

Massimo

Massimo is een merk dat is geboren uit de dringende behoefte om een comfortabel zadel te creëren voor een paard dat simpelweg niet paste in de traditionele zadelmodellen. Dit paard, Shannon, een 3-jarige Coloured Cob ruin (ook wel bekend als Ierse Tinker), inspireerde de oprichting van een zadelmerk dat zich wijdt aan het passen van zadels op paarden van alle vormen en maten.

Ondanks dat het bedrijf dicht bij de bron van het zadel maken zat en vele contacten had, ontdekte het al snel dat het aanpassen van standaard zadels aan grote, stevige paarden zoals Shannon een uitdaging was. De oplossing werd gevonden bij een zadelmaker in Argentinië, die een zadel ontwierp met een 36er kamer, specifiek aangepast aan Shannon’s behoeften. Dit zadel werd het prototype voor alle Massimo zadels.

Na het succes van dit model breidde Massimo zich snel uit met andere modellen, zoals het Dressuur I model. Het bereik van kamerbreedtes werd verhoogd tot 42, en verschillende zitmaten, wrongen en kleuren werden geïntroduceerd om te voldoen aan de individuele behoeften van een verscheidenheid aan ruiters.

Hoewel Massimo oorspronkelijk werd ontwikkeld voor grotere, robuuste paarden, biedt het bedrijf nu zadels aan voor een breed scala aan paarden, waaronder de slankere en fijnere modellen. Dit toont aan dat Massimo zich blijft evolueren en aanpassen om te voldoen aan de veranderende behoeften van paarden en ruiters wereldwijd.

Met Massimo, krijgt u een zadel dat is ontworpen met uw paard in gedachten, waarbij comfort en pasvorm hand in hand gaan. Ervaar zelf het verschil dat een Massimo zadel kan maken.

Passier

In 1867 werd een mijlpaal bereikt: Georg Passier, de regimentszadelmaker van het Royal Uhlan Regiment No. 13, stichtte zijn eigen zadelmakerij in Hannover. Met ongeëvenaarde vakkundigheid en toewijding aan zijn ambacht, begon het Passier verhaal dat tot op de dag van vandaag wordt voortgezet.

Passier is altijd synoniem geweest voor ongeëvenaarde vakmanschap en superieure kwaliteit. In 1901 trad Ernst Heinrich Georg Passier, zoon van Georg, toe tot het bedrijf, waardoor de toewijding aan het leveren van de hoogste kwaliteitsproducten werd voortgezet.

Georg Passier, de derde generatie, trad in 1930 toe tot het bedrijf en bracht met hem een uitgebreide commerciële ervaring en diepgaande kennis van de markt. Dit zorgde ervoor dat Passier zich kon aanpassen aan veranderende tijden, maar trouw bleef aan zijn kernwaarden van kwaliteit en vakmanschap.

Met de vierde generatie in 1968, betraden Katrin Passier en haar man Jochen A. Kannemeier het bedrijf. Met hun technische en chemische expertise werd de productiecapaciteit vergroot en de kwaliteitsnormen verder verhoogd.

De vijfde generatie, vertegenwoordigd door Georg Dirk Kannemeier, zorgde voor een naadloze overgang naar de moderne tijd zonder de traditionele principes van het bedrijf te compromitteren.

Vandaag de dag is Passier een wereldwijd bekend merk, bekend om zijn uitzonderlijke producten die in meer dan 40 landen worden geëxporteerd. Het bedrijf blijft zich aanpassen aan nieuwe technologieën en innovaties, terwijl het trouw blijft aan zijn oorspronkelijke waarden van vakmanschap, kwaliteit en traditie.

Passier is meer dan een merk, het is een symbool van betrouwbaarheid en toewijding aan het vak. Met meer dan 150 jaar ervaring in de productie van zadels, hoofdstellen en accessoires, blijft Passier zich richten op de eisen van de moderne ruiter, terwijl het de tradities en normen eert die het merk groot hebben gemaakt.

Een Passier-product is meer dan een item, het is een erfenis. Elke zadel, hoofdstel of accessoire is een weerspiegeling van de toewijding, passie en vakmanschap die generaties lang in elk product worden gestoken.

Bij Passier geloven we in vooruitgang, maar we waarderen ook onze rijke geschiedenis. We kijken ernaar uit om onze traditie van excellentie voort te zetten voor nog vele generaties te komen.

Prestige

In 1974 startte Prestige Italia haar onnavolgbare reis in de wereld van de ruitersport, door de ontwikkeling, productie en distributie van superieure zadels en accessoires. Een pionier in de wereld van leerlooierij, is Prestige Italia een naam die wereldwijd synoniem is geworden voor kwaliteit en elegantie in ruitersportproducten.

De spirit van ‘Made in Italy’ weerklinkt in de ziel van Prestige Italia. Het bedrijf heeft een unieke mix van ouderwetse meesterzadelmakerij en moderne industriële productiemethoden omarmd, met respect voor alle belanghebbenden in de waardeketen.

Traditie en kwaliteit vormen de kern van Prestige Italia, maar de blik is resoluut gericht op de toekomst. Gedreven door innovatie en de wens om op te vallen in de markt, kenmerken de producten van Prestige Italia zich door hun geavanceerde technologie en esthetische superieurheid, ontworpen om de optimale ervaring en welzijn te garanderen voor zowel paard als ruiter.

Bij Prestige Italia staan mensen centraal. Elk individu, met hun unieke persoonlijkheid, vaardigheden en ervaringen, draagt bij aan de continue groei van het bedrijf, en verrijkt het proces om steeds grotere waarde te creëren.

Onze visie bij Prestige Italia is duidelijk: het welzijn van paarden en ruiters vormt de fundamentele basis voor prestaties en passie in de paardensport.

Onze missie is even helder: het leveren van de beste handgemaakte ruitersportproducten door het combineren van ontwerp, productie en esthetische innovatie.

Prestige Italia gaat verder dan de productie van ruitersportartikelen. Het is een belofte van kwaliteit, een viering van vakmanschap, en een voortdurende toewijding aan het verbeteren van de ruitersportervaring. We beloven ons in te zetten om onze traditie van uitmuntendheid voort te zetten, terwijl we de normen blijven verleggen door innovatie en creativiteit.

Sommer

Sommer, gevestigd in het hart van Duitsland, staat al meer dan 50 jaar synoniem voor uitmuntendheid in de zadelmakerij. Als een van de pioniers van de moderne zadelbouw, heeft dit familiebedrijf zich toegewijd aan het smeden van een harmonieuze band tussen paard en ruiter door middel van zijn meesterlijk vervaardigde zadels.

Bij Sommer staat innovatie centraal. De creatie van de thermoplastische zadelboom en het traploos verstelbare Sommer-zadel zijn slechts enkele voorbeelden van de doorbraakinnovaties die het merk heeft geïntroduceerd. Deze baanbrekende ontwikkelingen dragen bij aan het bedrijfsstreven om continu te vernieuwen en zijn traditie van uitmuntendheid voort te zetten.

Een Sommer-zadel is een naadloze fusie van traditionele zadelkunst en modern design. Elk zadel wordt met de hand vervaardigd, met bijzondere aandacht voor detail, om producten te creëren die zich onderscheiden door hun geavanceerde ontwerpen en buitengewone innovaties. De toewijding van Sommer aan de productie van superieure kwaliteitsproducten draagt bij aan het welzijn van zowel paard als ruiter.

Sommer’s inzet voor vakmanschap is erkend met de Staatsprijs van de Bondsrepubliek Duitsland voor Kunst en Ambacht, een onderscheiding die de uitmuntendheid van hun producten onderstreept.

In de toekomst blijft Sommer trouw aan zijn wortels, waarbij het de tradities van het vak omarmt en tegelijkertijd nieuwe wegen inslaat voor creativiteit en inventiviteit. Terwijl ze hun toewijding aan sociaal, innovatief en duurzaam ondernemen voortzetten, streven ze ernaar om de allerbeste producten te creëren die leer kan worden.

Sommer, een naam die in de wereld van de paardensport synoniem is geworden voor kwaliteit, innovatie en vakmanschap, zet zich voortdurend in voor de productie van zadels en accessoires die de connectie tussen mens en paard naar een hoger niveau tillen. Elk Sommer-zadel is niet alleen een product, het is een belofte – de belofte van een onvergelijkbare rijervaring.

Thorowgood

Op zoek naar het perfecte zadel dat is ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften van uw paard? Laat Thorowgood uw eerste keuze zijn. Ons assortiment zadels is speciaal ontworpen om te passen bij verschillende paardenconformaties, waaronder cob-types, standaard builds en hoog verdorde paarden. Of uw paard nu voller, fijn, slank of ergens daartussenin is, bij Thorowgood vindt u een zadel dat past bij de lichaamsvorm van uw paard en de rondingen en contouren van zijn rug volgt.

Thorowgood-zadels zijn licht van gewicht en vriendelijk, een comfortabel thuis vanaf het allereerste begin. Ze bieden luxueuze demping die uw paard in staat stelt om te ontspannen en zich vrij te bewegen. U kunt erop vertrouwen dat elk zadel is gemaakt met het welzijn van uw paard als hoogste prioriteit.

Bij Thorowgood begrijpen we dat elk paard uniek is. Daarom streven we ernaar om zadels te creëren die de individualiteit en het comfort van uw paard bevorderen. Want als uw paard zich echt op zijn gemak voelt, presteert het op zijn best.

Dus waarom nog verder zoeken? Ontdek de Thorowgood-differentiatie en geniet van de gemoedsrust die komt met de wetenschap dat uw paard het comfort en de ondersteuning krijgt die het verdient. Thorowgood, het zadel dat uw paard zou kiezen.

Wintec

Als uw paard uw wereld is, dan begrijpt u de unieke verbinding tussen ruiter en paard. Een verbinding die pas begrepen kan worden als deze ervaren is. Het is deze bijzondere band die ons bij Wintec inspireert om te streven naar het totale comfort van uw paard onder het zadel.

Stel je een zadel voor dat je houding optimaliseert, je rijkunst verbetert en je paard nu en in de toekomst totaal comfort en bewegingsvrijheid biedt. Een zadel dat kan aanpassen naarmate je paard zich ontwikkelt en verandert. Dit is het zadel dat Wintec biedt.

Wij bieden een reeks innovatieve technologieën die uw ervaring in het zadel zullen transformeren, onder de paraplu van Horse and Rider Technology (HART):

Beschermende demping: CAIR Cushion System voor ongeëvenaard comfort.

Nauwkeurige pasvorm op maat: EASY-CHANGE Fit Solution om een nauwkeurige pasvorm voor elke paardenbouw te garanderen.

Ergonomische flex: Elastiflex Tree voor flexibele ondersteuning.

Vrije beweging: Performance Panel Technology om je paard te laten bewegen zoals de natuur het bedoeld heeft.

Superieure rijdersprestaties: Comfort Seat Technology om je de beste zitpositie te bieden.

Alleen zadels die al deze functies bevatten, verdienen de HART-badge. Met Wintec bent u in veilige handen. Ontdek het verschil dat een Wintec zadel kan maken en ervaar de kracht van technologie met Horse and Rider Technology (HART).

Afspraak maken

Wanneer u een afspraak wilt maken zal ik de volgende gegevens aan u vragen:

 • Bezoekadres
 • Bezoektijd (overdag of ‘s avonds)
 • Telefoonnummer waarop u te bereiken bent
Houdt u er rekening mee dat het aanmeten van een zadel ongeveer een uur tot anderhalf uur duurt.

Bij het passen is het van belang dat de ruiter/amazone zelf aanwezig is, om eventueel test te rijden.

Indien u besluit om een afspraak te maken, dan kunt u contact met mij opnemen, via telefoonnummer: 06-51516793 of via het contactformulier.

06-51516793
Naar contactformulier

Tarieven

Per 1 mei 2023, prijswijzigingen voorbehouden

Aanschaf zadel
Aankoop nieuw zadel t.w.v. meer dan €1200,-
op de dag van de zadelpasservice*
Geen pas-voorrijkosten

Bij bestellingen van een nieuw zadel t.w.v. meer dan €1200,-
op de dag van de zadelpasservice*
Geen pas-voorrijkosten

Bij levering van een besteld zadel
t.w.v. meer dan €1200,-
Alleen voorrijkosten

Bij een zadelpasservice op stal
Afhankelijk van de pastijd alleen voorrijkosten
Voorrijkosten + €50,- tot €75,-

Aankoop van een zadel t.w.v. minder dan €1200,- of een gebruikte zadel
Afhankelijk van de pastijd
Voorrijkosten + €50,- tot €75,-

*de eerste opvulbeurt van een nieuw zadel is gratis, u betaalt wel de voorrijkosten.

Controle zadel

Zadelcontrole op locatie
€25,- + voorrijkosten*

Zadelcontrole met voorrijden van het paard
€15,- / €35,-**

Zadelboom verbreden/versmallen
d.m.v. koude pers (op locatie)
€60,-

Zadelboom verbreden/versmallen
d.m.v. infraroodlamp (in werkplaats)
€125,-

*dient het zadel te worden opgevuld, dan vervallen de kosten van €25,- aan controlekosten en betaalt u de kosten voor het opvullen en de voorrijkosten.

** Max. half uur en exclusief opvullen.,

Opvullen zadels € 30.-/€75,-,

***dit is afhankelijk van wat er opgevuld moet worden

 

Voorrijkosten

75Omgeving Amersfoort/Leusden
€15,- / €40,-

Omgeving Utrecht
€40,- / €50,-

Omgeving Harderwijk
€50,- / €60,-

Omgeving Almere
€60,- / €70,-

Omgeving Lelystad
€60,- / €75,-

Omgeving Amsterdam
€50,- / €75,-

Omgeving Haarlem
€60,- / €75,-

Omgeving Hoofddorp
€75,-

Omgeving Zaandam
€75,-

Omgeving Purmerend
€75,-

Omgeving Alkmaar
€75,- / €90,-

Omgeving Hoorn
€75,- / €90,-

Omgeving Schagen
€75,- / €90,-

Omgeving Leiden
€75,-

Omgeving Alphen a/d Rijn
€75,-

Omgeving Gouda
€60,- / €75,-

Omgeving Rotterdam
€75,- / €90,-

Omgeving Dordrecht
€75,- / €90,-

Omgeving Den Haag
€75,- / €90,-

Omgeving Vlaardingen
€75,- / €90,-

Omgeving Apeldoorn
€50,- / €75,-

Omgeving Deventer
€75,-

Omgeving Zutphen
€75,- / €90,-

Omgeving Doetinchem
€75,- / €90,-

Omgeving Hengelo / Enschede
€90,-

Omgeving Ede / Veenendaal
€50,-

Omgeving Culemborg / Tiel
€50,-

Omgeving Gorinchem
€50,- / €75,-

Omgeving Den Bosch
€75,- / €90,-

Omgeving Arnhem
€50,- / €60,-

Omgeving Zevenaar
€60,- / €75,-

Omgeving Nijmegen
€50,- / €75,-

Omgeving Eindhoven
€90,-

Omgeving Helmond
€90,-

Omgeving Venlo
€90,-

Omgeving Tilburg / Breda
€90,-

Vragen?
Ik help u graag!

Advies gesprek

Samenwerking

Ik heb een nauw samenwerkingsverband met Gert -Jan den Heijer van Paardenkliniek De Hofstede. Hij is gespecialiseerd in rugklachten en het bewegingsmechanisme van paarden.

Nieuw of tweedehands zadel?

Bekijk webshop

M